Aktualność

2016-09-02 - Informacje Prasowe TCL przedstawia flagową serię telewizorów Xclusive X1 na IFA 2016

TCL IFA

Berlin, 2 września, 2016 - TCL, wiodący producent elektroniki użytkowej w Chinach oraz jeden z największych na świecie producentów telewizorów, przedstawia na IFA 2016 swój flagowy telewizor - 65” QUHD Curved 4K Serii Xclusive X1. Seria Xclusive X1 to nowość firmy TCL, nadająca nowy trend w sektorze telewizorów LCD, o rozdzielczości Ultra-HD, wysokiej jasności, żywych kolorach, głębokim kontraście oraz dobrej wydajności energetycznej. Ten flagowy produkt będzie dostępny w Europie w ostatnim kwartale 2016 roku.

Najcieńszy na świecie telewizor HDR Local Dimming

Seria telewizorów premium TCL Xclusive X1 wyposażona jest w szereg najnowszych technologii.

Przede wszystkim, posiada przyjazną dla środowiska technologię Quantum Dot, niewykorzystującą kadmu. Ta najbardziej zaawansowana technologia sprawia, że High Dynamic Range (HDR) jest jeszcze bardziej dynamiczny, a przez to gwarantuje reprodukcję czystych kolorów, o rzeczywistej jasności, poprzez użycie nowatorskich technologii nano-kryształków. Ponadto, fale kolorów podstawowych dostarczone przez technologię Quantum Dot są bardzo wąskie (około 40 nm), co dostarcza kinowego odwzorowania 93% przestrzeni barw DCI-P3.

Dodatkowo, seria ta wykorzystuje pełną tablicę Local Dimming (288 wejść), aby dostarczyć 1500 nitów w szczytowej jasności w HDR, 600 nitów jasności dla standardowego telewizora oraz niesamowitą dynamikę.

Obsługuje on konwersję sygnału HDR podwyższającą częstotliwość (skalowanie SDR-to-HDR), która przekształca dowolny sygnał SDR w sygnał o jakości bliskiej HDR. Ponadto, jest on wyposażony w system audio wysokiej klasy, opracowany przez JBL, a czarny ekran wyświetlacza ciekłokrystalicznego znacznie zmniejsza refleksy światła (od 3% do 0,9%), oraz bezpośrednie odbicia (do 90%), w celu idealnego wyświetlania czerni.

Wzornictwo 360° All-In-One Design nie wykorzystuje żadnych śrub ani widocznych łączeń, dzięki czemu telewizor posiada niezwykle elegancki wygląd.

Nowa seria Xclusive X1 to najlepsze doświadczenie obrazu, wysoka jakość dźwięku, skandynawski nowoczesny design oraz doskonały system audio. Obudowa telewizora o grubości 17,4 mm sprawia, że jest to najcieńszy telewizor HDR Local Dimming. Kolejną ważną zaletą tego modelu jest wykorzystanie systemu Android TV 6.0, najnowszej wersji oprogramowanaia Android.

TCL IFATCL IFA

TCL wchodzi na dobre w segment high-end

"TCL Xclusive X1 jest nie tylko wiodącym produktem w przemyśle telewizorów LCD TV, ale również najbardziej zaawansowanym produktem w gamie zakrzywionych telewizorów TCL. Ta linia produktów high–end jest dotrzymaniem przyrzeczenia TCL, na dostarczanie wiodących technologii w przemyśle telewizyjnym, smukłego wzornictwa oraz bogactwa opcji. Premiera Serii X1 podnosi naszą konkurencyjną pozycję i jest pierwszym krokiem TCL w kierunku zajęcia na stałe miejsca w segmencie high-end" powiedział Alain Pakiry, Dyrektor Generalny w Europie, TCL Multimedia & TCL Communication.

Xclusive X1 jest high-endową linią produktów TCL, która będzie konkurować z innymi uznanymi markami w sektorze, oraz która sprawi, że firma na stałe zajmie miejsce w segmencie high-end.

Nowa seria 65’’ TCL Xclusive X1 (U65S9906) będzie dostępny w Europie w ostatnim kwartale roku w cenie 3 990 €.

Więcej informacji o tych i innych produktach TCL na stoisku TCL: Hala 21b - stoisko 102